Gevulde Feestkalkoen Met jachtsaus 


terug
Gevulde Feestkalkoen Voor Jong en oud Het is ideaal met kerst of andere feestdagen omdat de gevulde kalkoen 3 soorten vlees bevat. (gehakt, rollade en kalkoen). Ideaal met kinderen, Om  bijv. wie graag kalkoen heeft te wisselen met een kind dat alleen maar gehakt lust. Je geeft jouw gehakt aan het kind en pakt er de kalkoen voor terug, En zo kan het ook met de rollade, gehakt of kalkoen geruild worden. 

hele kalkoen

Klik op foto voor een vergroting en klik dan ook weer op de foto om terug te gaan

Voor 10 tot 12 Personen
kalkoen half

Klik op foto voor een vergroting en klik dan ook weer om terug te gaan

Voorbereidingstijd 1½- 2 uur.
Bereidingstijd: 3½ uur
Oventemperatuur: 180º graden Celsius
Plaats: Op een na onderste richel.

· 1 kalkoen geslacht gewogen van  ± 4½ kg 

· 1 Varkensrollade van 2 kg

· 2 kg half om half gehakt.

· 1 pakje Roomboter van 250 gram.

· 4 theelepels gehaktkruiden

· 150 gram paneermeel

· 1 bekertje zure room van 250 ml.

  


 
  • 1 Braad de varkensrollade op de gewone wijze bruin. Als hij rondom bruin is het vuur op klein en de deksel op de pan tel voor elke 500 gram die hij weegt 45 minuten. En draai hem om iedere 45 minuten een halve slag om. Totdat hij gaar is. (Staat dus in totaal 3 uur te sudderen).

  • 2 Been intussen de kalkoen uit en laat de botjes in de drumsticks zitten. Klik hier voor het uitbenen van de kalkoen

  • 3 Meng de gehaktkruiden met het paneermeel en vermeng het met het gehakt doe er dan de room onder mengen.

  • 4 Leg de kalkoen met de borst naar beneden op de snijplank. En besmeer met ± ¼ van het gehakt. Leg de afgekoelde rollade overlangs in het midden van de kalkoen en dek af met de rest van het gehakt. Vul ook de holtes die in de bouten zijn ontstaan bij het uitbenen. Klik hier om te kijken naar het vullen
  • 5 Sluit de kalkoen rond de rollade tot dit helemaal is bedekt en naai met een naald en keukengaren dicht langs de naad in het midden. En naai nek en staart gedeelte dicht. Behoud daarbij een mooie en compacte vorm. Wikkel de uiteinden van de bouten in aluminiumfolie om uitdroging van de uiteindjes te verkomen. Bind de bouten samen langs de voorkant van de kalkoen. Klik hier om te kijken naar het sluiten.
  • 6 Leg de kalkoen met de borstkant boven in een met boter ingevette braadslee waar ze precies in past (zodat ze beter vorm behoudt tijdens het braden). Zet 3½ uur in een voorverwarmde oven (180º graden Celsius. op de één na onderste richel. En verdeel de rest van de boter in stukjes over de kalkoen. Klik hier voor foto
  • 7 Neem braadslee uit de oven en dek het af met aluminiumfolie en laat op een warme plaats 30 minuten rusten. Zo trekt de jus goed in het vlees en het is gemakkelijker om het vlees te snijden. Maak onder tussen de jachtsaus 2 zakjes van bijv. Knorr jachtsaus  32 gram per zakje is goed voor 500 ml saus.
  • 8 Dien kalkoen en saus warm op met alle kerstattributen. U kunt de saus ook weglaten en de kalkoen koud serveren als onderdeel van een buffet met een assortiment slaatjes.
PS
  • Eventuele scheurtjes die ontstaan bij het uitbenen, kunnen ook gewoon dichtgenaaid worden. Het vel van de kalkoen wordt in dit geval alleen gebruikt om de kalkoen in te garen. Het word dus niet op gegeten. Het garen van het dicht naaien kan dus gewoon blijven zitten.
  • Belangrijk: Let op dat je de naald niet kwijt raakt. Want dan vraag je, je af of die in de kalkoen is terecht gekomen. Dus voordat de kalkoen de oven ingaat, er zeker van zijn dat er geen naald aan de kalkoen vast geplakt zit.

terug