springvorm
Ø 28cm x 6cm
Mixer met kneedhaken
eventueel bakpapier
Vulsel:
Oven:
1400g
appel is geschild ± 1000 gram appel stukjes
10 gram gemalen kaneel
30 gram suiker
1 ei om het deeg te bestrijken
Oventemperatuur:
160ºC
Oude gasoven stand 2½
Op de één na onderste richel op
het rooster plaatsen
Tijd: 1:30uur
Bereidingswijze:
Maak de oven aan en plaats het rooster op de één na onderste
richel zodat na de bereiding het gebak meteen in de voor
verwarmde oven geplaatst kan worden.
Doe de 200 gram boter koud samen met de 175 gram suiker in
een kom en snijd met de rug van het mes (zo beschadigt de kom
niet) de boter in kleine stukjes door de suiker heen en mix
het met kneedhaken tot het goed gemengd is.
Mix nu de eieren er een voor een doorheen
Verdeel de 12 g bakpoeder door de 400 gram bloem en voeg het
al mixend toe, mix tot alle bloem is opgenomen.
het deeg ziet er uit als een korrelige massa.
Doe het deeg uit de kom op een tafel die met bloem bestoven
is en kneed het verder met koele hand tot een samenhangende
bal
Het deeg mag niet aan je handen blijven plakken, doet het
dat wel rol het dan over de tafel zodat het de bloem op neemt
en kneed met je handen de bloem in het deeg, bestuif de tafel
telkens opnieuw met bloem en ga zo door tot het deeg niet meer
aan je handen plakt.
Als het deeg niet meer aan je handen plakt. Rol het deeg dan
uit op een bloem bestoven tafel tot een lap deeg van ± ½cm
dikte
pak de bodem van het springvorm en leg die op het deeg
snijd met een mes langs de bodem en snijd zo een cirkel uit
het deeg.
Plaats de bodem in het springvorm. Ik doe over de bodem van
het springvorm bakpapier leggen en plaats dan de springvorm er
om zodat het papier er mee tussen geklemd wordt. Daarna knip
ik met een schaar het uitstekende papier er af en smeer de
opstaande binnenkant van het springvorm in met boter.
Het springvorm zonder bakpapier en de binnenkant geheel
met boter in smeren kan natuurlijk ook.
Leg de deeg cirkel in het springvorm
Kneed het overige deeg weer samen en rol het opnieuw uit.
Dit kan indien nodig vaker herhaald worden bijv. voor de
laatste reepjes.
Snijd met een deegmes (of pizzames) een strook deeg van het
deeg van 5cm breed. de lengte maakt niet zoveel uit ik doe het
meestal met 3 stroken. Maar met meerdere stroken is
makkelijker ze zijn dan korter om te verwerken.
Plaats een deegstrook vanaf de bodem tegen de wand omhoog
van het springvorm.
en druk het tegen de wand zodat het vast plakt aan de wand.
Doe dit met alle stroken totdat je rond bent en laat het
deeg hierbij ±1cm overlappen (overlappen is alleen op de
opstaande kant) en druk met je vingers als je helemaal rond
bent de overlappingen in tot een gelijke dikte tegen de
opstaande kant.
Snijd van het deeg een strook van 1cm breed en plaats die
reep (mag ook met stukken reep) schuin op de hoek van de
bodemrand en opstaande kant zodat een ½cm de bodem en een ½cm
de opstaande kant overlapt. Druk dit ook met de vingers goed
aan en het is nu klaar voor de vulling
De vulling:
Doe de appel stukjes in een kom.
Meng de 30g suiker met het kaneel en verdeel het door de
appelstukjes, maar houd een glad afgesteken theelepeltje van
het kaneel apart voor later.
Doe de vulling in de deegbak en maak de bovenkant van de
appels gelijk. de bovenkant van de appels is lager als de
opstaande deegrand zorg dat het zo verdeeld wordt dat de rand
van de bakvorm overal evenveel uitsteekt vanaf de
appelvulling.
Snijd het uitstekende deeg boven de appels door zodat het
verwijderd kan worden. Dit kan het makkelijkst verwijderd
worden door het dan langs de rand omhoog uit het blik
schuiven.
Je ziet nu ook dat de hoeveelheid aan appel vulling niet
uitmaakt
De hoeveelheid bepaalt de hoogte van het gebak
Strooi nu het apart gehouden kaneel over de vulling
heen.
Snijd van het deeg stroken van ±1cm breed en leg die langs
elkaar met ±1cm tussenruimte. Leg het begin van iedere strook
iets tegen de rand omhoog en leg het eind van de strook ook
weer tegen de rand omhoog en breek het op randhoogte af.
Steek of snijd het
uiteinde van het strookje door met de zelfde hoogte als boven
kant van de strook tegen de zijwand en verwijder het doe dit
met alle stroken zo.
Bestrijk de stroken nu met losgeklopt ei
Leg dwars over de stroken heen weer op de zelfde manier
stroken met de zelfde afstand er tussen
De uiteindes weer van de stroken snijden.
en bestrijk het ook weer met ei.
Ook kan er nog suiker over de bovenkant gestrooid worden
voor decoratie. Kijkt wel leuk na het bakken maar zelf doe ik
dit nooit.
Het gebak is klaar en kan in de oven geplaatst worden op het
midden van het rooster dat op de één na onderste richel ligt.