Een hele Vogel uitbenen         terug

  • Een gefileerde vogel is uitermate geschikt om te worden opgevuld. Hij oogt verzorgd en is gemakkelijk te snijden, wat belangrijk is tijdens de kerstdagen, wanneer een groot aantal gasten tegelijk warme kalkoen op hun bord wensen. En het voorsnijden gaat gemakkelijk (klik hier voor foto)
  • Snijd de uiteinden van de vleugels af bij de eerste gewrichten en verwijder het vorkbeen.
 
  • Jammer dat deze foto niet scherp is Maar ik denk toch dat het goed te zien is dat hier het vorkbeen wordt verwijderd.

  • Hef om het vorkbeen te verwijderen het nekvel op, Voel even met de vinger toppen waar het vorkbeen zit en snijd dan met de punt van een klein scherp mes het vlees rond het vorkbeen weg en blijf daarbij zo dicht mogelijk bij het bot.
  • Snijd nu het vorkbeen zelf weg en verwijder al het omliggende vet.
  • PS
  • Ook bij een hele vogel die niet gefileerd wordt is het raadzaam om het vorkbeen weg te nemen omdat dit het voorsnijden vergemakkelijkt.



  • Leg de vogel met de borst naar beneden op de snijplank en snijd langs de ruggengraat van staart tot nek.


  • Schraap het vlees van de karkas en houd daarbij het lemmet schuin op de karkas.
  •  Schraap verder tot aan de vleugel.
  • Laat het mes tussen het kogelgewricht van de vleugel glijden en breek het los van de karkas zonder het vel door te snijden.
  • Scheid met kleine schrapende bewegingen verder het vlees van de botten tot aan het kogelgewricht van de bil. 
  • Breek dit op dezelfde manier. 
  • Werk voort tot aan de kam van het borstbeen.
  • Leg  de vogel op de andere zijkant en bewerk de andere zijde op de zelfde wijze. 
  • Dit gaat gemakkelijk.
  • Trek het borstbeen voorzichtig los van het vel. (zie foto) Op deze plaats zit geen vlees aan de vogel. 
  • Pas dus goed op dat het vel hier niet inscheurt.

 


 

 

 
  • Leg de vogel plat op de snijplank met het vel naar beneden.

 

 

 
  • Houd met één hand de buitenkant van het vleugelbeen vast en gebruik de andere hand om voorzichtig het vlees van het vleugelbeen te schrapen. Werk van boven naar beneden en snijd alle pezen door. 
  • Verwijder het vleugelbeen. 
  • Ga op de zelfde manier te werk bij de andere vleugel.Duw vel en vlees van de vleugels terug in de karkas zodat u een keurig pakje hebt voor de vulling.


  • Houd de binnenkant van het been van de bil vast en schraap het vlees weg met een draaiende beweging. 
  • Alsof u potloden slijpt. 
  • Snijd alle pezen door en maak uiteindelijk het bot los aan de onderkant van de bil. (bovenkant Drumstick)
  • Herhaal met de andere bil.


  • Na het uit benen is de vogel klaar om te vullen.

 


Ga naar het vullen

naar boven