Appelgebak

 Gerecht voor: 8, ? puntenfoto 15


terug
Ingrediënten: Voorbereidingstijd: 1uur



Voor het deeg:

Benodigdheden:

200 gram boter
175 gram Suiker
2 eieren
400 gram bloem
12 gram Bakpoeder
springvorm Ø 28cm x 6cm
Mixer met kneedhaken
eventueel bakpapier




Vulsel: Oven:
1400g appel is geschild ± 1000 gram appel stukjes
10 gram gemalen kaneel
30 gram suiker
  1 ei om het deeg te bestrijken
Oventemperatuur: 160ºC
Oude gasoven stand 2½
Op de één na onderste richel op
het rooster plaatsen
Tijd: 1:30uur







Bereidingswijze:
  • Maak de oven aan en plaats het rooster op de één na onderste richel zodat na de bereiding het gebak meteen in de voor verwarmde oven geplaatst kan worden.
  • Doe de 200 gram boter koud samen met de 175 gram suiker in een kom en snijd met de rug van het mes (zo beschadigt de kom niet) de boter in kleine stukjes door de suiker heen en mix het met kneedhaken tot het goed gemengd is.
  • Mix nu de eieren er een voor een doorheen
  • Verdeel de 12 g bakpoeder door de 400 gram bloem en voeg het al mixend toe, mix tot alle bloem is opgenomen.
    • het deeg ziet er uit als een korrelige massa.
  • Doe het deeg uit de kom op een tafel die met bloem bestoven is en kneed het verder met koele hand tot een samenhangende bal
  • Het deeg mag niet aan je handen blijven plakken, doet het dat wel rol het dan over de tafel zodat het de bloem op neemt en kneed met je handen de bloem in het deeg, bestuif de tafel telkens opnieuw met bloem en ga zo door tot het deeg niet meer aan je handen plakt.
  • Als het deeg niet meer aan je handen plakt. Rol het deeg dan uit op een bloem bestoven tafel tot een lap deeg van ± ½cm dikte
  •  pak de bodem van het springvorm en leg die op het deeg snijd met een mes langs de bodem en snijd zo een cirkel uit het deeg. 
  • Plaats de bodem in het springvorm. Ik doe over de bodem van het springvorm bakpapier leggen en plaats dan de springvorm er om zodat het papier er mee tussen geklemd wordt. Daarna knip ik met een schaar het uitstekende papier er af en smeer de opstaande binnenkant van het springvorm in met boter.
    • Het springvorm zonder bakpapier en de binnenkant geheel met boter in smeren kan natuurlijk ook.
  • Leg de deeg cirkel in het springvorm
foto 1
  • Kneed het overige deeg weer samen en rol het opnieuw uit. Dit kan indien nodig vaker herhaald worden bijv. voor de laatste reepjes.
  • Snijd met een deegmes (of pizzames) een strook deeg van het deeg van 5cm breed. de lengte maakt niet zoveel uit ik doe het meestal met 3 stroken. Maar met meerdere stroken is makkelijker ze zijn dan korter om te verwerken.
  • Plaats een deegstrook vanaf de bodem tegen de wand omhoog van het springvorm.
  • en druk het tegen de wand zodat het vast plakt aan de wand.
foto 2
  • Doe dit met alle stroken totdat je rond bent en laat het deeg hierbij ±1cm overlappen (overlappen is alleen op de opstaande kant) en druk met je vingers als je helemaal rond bent de overlappingen in tot een gelijke dikte tegen de opstaande kant.

foto 3

  • Snijd van het deeg een strook van 1cm breed en plaats die reep (mag ook met stukken reep) schuin op de hoek van de bodemrand en opstaande kant zodat een ½cm de bodem en een ½cm de opstaande kant overlapt. Druk dit ook met de vingers goed aan en het is nu klaar voor de vulling
foto 4
  • De vulling:
  • Doe de appel stukjes in een kom.
  • Meng de 30g suiker met het kaneel en verdeel het door de appelstukjes, maar houd een glad afgesteken theelepeltje van het kaneel apart voor later.
  • Doe de vulling in de deegbak en maak de bovenkant van de appels gelijk. de bovenkant van de appels is lager als de opstaande deegrand zorg dat het zo verdeeld wordt dat de rand van de bakvorm overal evenveel uitsteekt vanaf de appelvulling.

foto 5

  • Snijd het uitstekende deeg boven de appels door zodat het verwijderd kan worden. Dit kan het makkelijkst verwijderd worden door het dan langs de rand omhoog uit het blik schuiven.
foto 6
  • Je ziet nu ook dat de hoeveelheid aan appel vulling niet uitmaakt
    • De hoeveelheid bepaalt de hoogte van het gebak

foto 7

  •  Strooi nu het apart gehouden kaneel over de vulling heen.
foto 8
  • Snijd van het deeg stroken van ±1cm breed en leg die langs elkaar met ±1cm tussenruimte. Leg het begin van iedere strook iets tegen de rand omhoog en leg het eind van de strook ook weer tegen de rand omhoog en breek het op randhoogte af.
foto 9
  • Steek of snijd het uiteinde van het strookje door met de zelfde hoogte als boven kant van de strook tegen de zijwand en verwijder het doe dit met alle stroken zo.
foto 10
  • Bestrijk de stroken nu met losgeklopt ei
foto 11
  • Leg dwars over de stroken heen weer op de zelfde manier stroken met de zelfde afstand er tussen
foto 12
  •  De uiteindes weer van de stroken snijden.
foto 13
  • en bestrijk het ook weer met ei.
foto 14
  • Ook kan er nog suiker over de bovenkant gestrooid worden voor decoratie. Kijkt wel leuk na het bakken maar zelf doe ik dit nooit. 
  • Het gebak is klaar en kan in de oven geplaatst worden op het midden van het rooster dat op de één na onderste richel ligt.
foto 15            naar boven